Zelf ben ik net terug van vakantie, heerlijk 2 weken relaxen in Frankrijk. Tijdens mijn vakantie las ik een artikel in de Telegraaf (jaja…) over de toename van het aantal inbraken tijdens de vakantie. Op zich weinig nieuws, maar ik had wel zo mijn vedenkingen bij de tips… een schakelklok, post weghalen, goede sloten ;-) . Nemen inbrekers nog steeds de moeite om ‘s avonds een rondje door de buurt te lopen op zoek naar huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn? Dat kan toch veel eenvoudiger zou je denken… Inbraak 2.0!

Social media

Steeds meer mensen laten via social media weten dat ze op vakantie zijn. Neem als voorbeeld nou eens Foursquare. De location based software stelt je in staat om je vrienden te laten weten waar je op dat moment bent. Zo liet een collega van mij onlangs weten dat ze in Argentinie zat. Maar ook zelf heb ik meerdere keren “ingecheckt” op mijn vakantie bestemming.  Maar niet alleen via Foursquare laten mensen weten waar men zit, ook worden Twitter, Facebook en Linkdin (Tripit) gebruikt om je vrienden te laten weten waar je zit.

Inbraak 2.0

Volgens mij moet het voor een inbreker niet heel moeilijk zijn om via de diverse sociale netwerken te achterhalen wie er wel en wie er niet op vakantie is. Neem als voorbeeld Twitter. Zo weet ik dat een collega van mij nu op vakantie is in Duitsland en een vriend van mij is net terug uit Canada. Allemaal te lezen via Twitter. Ik weet dat niet alleen maar ook een paar duizend volgers. Nu zitten er onder je volgers natuurlijk geen inbrekers, maar deze informatie is wel voor iedereen toegankelijk. Met een beetje slim zoeken moet te achterhalen zijn of iemand wel of niet thuis is. Vervolgens is het niet ze heel ingewikkeld meer om iemands adres te achterhalen…

Tips

Zelf ben ik inmiddels weer thuis en nee er is niet ingebroken. Dus ja goede sloten zijn zeker handig en het helpt ongetwijfeld als iemand je post regelmatig weg haalt, maar laat niet te veel online sporen achter via sociale netwerken. Tijdens het schrijven van deze post kwam ik nog een aantal tips tegen van FBTO richting hun klanten. Doe er je voordeel mee:

  • Gebruik op social media niet je volledige naam, maar bijvoorbeeld een afkorting.
  • Ben ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan.
  • Controleer de eigen social media-profielen en verwijder persoonlijke informatie.
  • Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
  • Check op zoekmachines welke persoonlijke informatie, zoals adres, telefoonnummer en naam terug te vinden is.
EasyFreeAds Blog News Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google Yahoo Buzz StumbleUpon